Soms komt het voor dat bij een bepaalde type, vaak oudere, aan/uit ketel (of pomp/klep/gasblok) de ketel altijd aan blijft staan.

De Adam en Anna (24V versie) schakelen een 24V aan/uit thermostaat ingang van de ketel door de weerstand laag te maken (ongeveer 2k ohm), of erg hoog (ongeveer 200k ohm). Dat is inherent aan het ontwerp van de schakeling omdat er op dezelfde aansluiting aan/uit en OpenTherm gecommuniceerd kan worden. Omdat Adam en Anna op dezelfde contacten zowel OpenTherm als potentiaal vrij aan/uit kunnen sturen, is een uit signaal het verhogen van de weerstand. Een oude thermostaat die wel werkte op de ketel had waarschijnlijk een relais die het contact volledig verbreekt.

Mogelijke oplossingen:

- De ketel heeft een anticipatieweerstand nodig. Controleer in de installatiehandleiding wat de aansluitingen zijn. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn dat er drie aansluitingen voor de thermostaat zijn en dat daar een anticipatieweerstand geplaatst moet worden. De weerstand verschilt per ketel hoe hoog die moet zijn.

Voorbeeld ATAG ketel die 220 ohm/5W nodig heeft:

- Je hebt een 230V thermostaat ingang op de ketel. Als je Adam en Anna (24V versie) hier op hebt aangesloten dan zijn die kapot gegaan door de veel te hoge spanning. Om toch je ketel te kunnen aansturen moet je dan de Anna 230V gebruiken.

Heb je de Adam of Anna (24V versie) nog niet aangesloten? Je kunt die dan alsnog aansluiten op je ketel door gebruik te maken van een relais. Sluit Adam/Anna (24V versie) aan op het relais met een extra voeding. In onze webshop kan je dit relais kopen: https://www.plugwise.com/product/relaisbox-5v/

Je kan ook zelf een relaisbox maken. Een relais heeft een voeding nodig omdat Adam/Anna die niet geeft via de keteldraden. Als voeding kan je bijvoorbeeld een USB voeding gebruiken waar 5V uit komt. Knip de USB stekker er af en strip de draden. Voorbeeld van een schakeling met relais en voeding: