Als je de Smile P1 of Anna P1 aansluit op de slimme meter dan zie je meteen de informatie van de slimme meter. Bij de Smile P1 is dit op het hoofdscherm zichtbaar. Bij de Anna P1 is dit zichtbaar via Menu > Slimme meter.

Zie je geen informatie van de slimme meter? Controleer dan de volgende punten:

1. Controleer de kabel

Controleer of de kabel naar de slimme meter toen in de P1 poort zit en dat die goed vast zit.

2. Zet de gebruikerspoort open

Slimme meters in België moeten de gebruikerspoort activeren.
Informatie van Fluvius:

Om je gebruikerspoorten te openen, of daarna opnieuw te sluiten, moet je een aanvraag indienen. De P1- en S1-poorten worden altijd samen geactiveerd of gedesactiveerd.

Belangrijk: de gegevens van je aanvraag moeten overeenstemmen met je contract bij je energieleverancier.

Haal er dus best een recente elektriciteitsfactuur bij. Zo dien je je aanvraag in met de juiste informatie.

We hebben ook je rijksregisternummer nodig om je identiteit te verifiëren. Hou dus ook je identiteitskaart bij de hand.

Let op: het kan tot 72 uur duren vooraleer een nieuwe digitale meter in ons systeem geregistreerd staat. Werd je digitale meter nog maar pas geplaatst? Wacht dan best een paar dagen om je gebruikerspoorten te activeren.

Kijk voor meer informatie op: https://www.fluvius.be/nl/meters-en-meterstanden/digitale-meter/maak-je-meter-slim#:~:text=Onder%20het%20gele%20klepje%20van,en%20geschikt%20voor%20verschillende%20toepassingen.

3. Corrupte berichten

De P1 poort van de slimme meter is soms niet "zuiver" genoeg waardoor de data (telegrammen) niet goed gelezen kan worden. Doordat het signaal niet exact "hoog" of "laag" is kan de data niet juist worden gelezen en zijn de P1 berichten "corrupt". De SmileP1 en Anna P1 controleren de berichten op fouten zodat er geen foutieve data wordt opgeslagen.

Helaas zien we dit vaker voorkomen bij de nieuwste Slimme Meters. Deze hebben een onzuivere P1 poort, en voldoen dus eigenlijk niet. Je zou kunnen proberen om de netbeheerder hierover te benaderen en hen te vragen jouw Slimme Meter te komen vervangen. Echter lukt dit niet altijd en neemt dit ook vaak veel tijd in beslag.

Plugwise kan, na toestemming van de klant, op afstand controleren of de telegrammen van de slimme meter corrupt zijn of niet. Neem hiervoor contact op met de helpdesk.